Melih SULAR Kocaeli'de doğdu. İlk ve Orta Öğrenimini aynı şehirde tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Elektrik/Elektronik Haberleşme bölümüne girdi. Mezun olduktan kısa bir süre sonra 1999 yılında Askeri Okula girerek Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olarak aktif meslek yaşamına başladı. 24 yıl boyunca Türkiye yanı sıra 23 farklı ülkede görev yaparak farklı kültürleri fotoğraflama imkanına sahip oldu. 2023 yılında son görev yeri olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Foto Film Merkezi Amirliği görevini başarıyla tamamlayarak Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli oldu. Hayatının her kesiminde var olup, askeri ve sivil ortamda yaşam biçimine dönen fotoğraf ise baba mesleğidir.
2006 yılında National Geographic tarafından düzenlenen fotoğraf yarışmasında Gezi Kültür dalında Mısır Kahire'de çektiği "Çölde Dörtyol" isimli eseriyle Gezi Kültür dalında Üçüncü olan Melih SULAR, Ulusal ve Uluslararası olmak üzere 1000'e yakın eseriyle Ödül ve sergileme ödülleri almıştır.
Melih SULAR 2009 yılında Uluslar Arası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP tarafından verilen AFIAP (Artist Federetion International Art Photographer) ünvanını almıştır.
2013 yılında National Geographic editörlerinden Annie Griffiths tarafından hazırlanarak 200'den fazla ülkede basımı yapılan Annie Griffiths "Stunning Photographs" (Muhteşem Fotoğraflar) isimli kitabında "Hagia Sophia" isimli kitabıyla Türkiye'den katılan tek fotoğrafçı olmuştur.
2014 yılında Tarım ve İnsan Fotoğraf Yarışmasında birinci olan "Silifke Çilekçileri" isimli fotoğrafı 2014 yılında PTT tarafından Tarım ve İnsan pul koleksiyonuna dahil edilmek üzere satın alınmış olup, Ankara PTT Pul müzesinde koleksiyon olarak sergilenmektedir.
2015 yılında Antakya 2. Fotoğraf ve Kısa Film Festivali kapsamında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinde "Ayasofya'nın Işıkları" adlı ilk fotoğraf sergisini gerçekleştirdi.
Melih Sular, 2010 yılından beri üyesi olduğu KASK (Kocaeli Fotoğraf Sanatı Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yürütmektedir.
Melih Sular'ın Ulusal ve Uluslararası basında ( NTV.com.tr, Dail Mail, Mynet, vb.) yayınlanmış fotoğrafik hikayeleri, Photoline, Saydam ,Bohem, Kadraj dergilerine fotoğraf yazıları, Fotoritim, Karanlık Oda ve Anadolu Fotoğraf Dergisinde fotoğraf üzerine makale/deneme ve hikayeleri bulunmaktadır.